Diş Eti Tedavisi

Diş eti hastalıkları en başında teşhis edilip tedaviye başlanması hastalığın seyrini olumlu olarak etkiler. Hastalık antibiyotik tedavisi ile geçer.
Kuzey Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Diş Eti Tedavisi

Tıpta periodontoloji denilen diş eti hastalıkları dişi destekleyen bir takım dokuların kaybına sebep olan ve çok yaygın görülen enfeksiyonlardır. En kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.  Tedavi edilmediği durumda dişler kemik dokusuna kadar ilerler ve hasta bütün dişlerini kaybetmekle karşı karşıya kalır.  periodontol hastalıklardan olan diş eti çekilmesi ve diş eti hastalıkları dişin çevresindeki dokuların iltihabı demektir.  Bu iltihap bakterilerden ve mikroorganizmalardan oluşur ve dişin etrafındaki dokularda ceplere yapışır.

 Diş Eti Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş eti hastalığı yalnızca dişin çevre dokularına ve çene kemiğine zarar vermez. Ağzın dışında genel olarak vücuda çok olumsuz etkisi vardır.  Birçok hastalığın zeminini hazırlayabilir.  Çünkü çok yoğun bir enfeksiyon söz konusudur.  Diş eti enfeksiyonu tedavi edilmediğinde felç, kalp krizi ve birçok başka hastalıkların oluşmasını sağlar.  Dişeti enfeksiyonlarının en önemli sebebi diş yüzeyinde oluşan bakteriyel plaklardır. Bu enfeksiyon plaklar tedavi edilmez ve ağızdan uzaklaştırılmazsa diş taşı oluşur.   Bu da hastalığın daha fazla ilerlemesine sebep olur.

Diş Eti Hastalıkları Veya Diş Eti Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti hastalıkları en başında teşhis edilip tedaviye başlanması hastalığın seyrini olumlu olarak etkiler. Hastalık antibiyotik tedavisi ile geçer.  Bunun yanı sıra diş eti hastalıklarına sebep olan bir diğer etken ağız ve diş bakımının eksik ve yetersiz yapılmasıdır. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra mutlaka dişlerin günde 2 kez fırçalanması,  diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılarak diş aralarının temizlenmesi ve mutlaka gargara kullanılması dişeti hastalığının tedavisinde ve ilerlemesinde önemli rol oynar.  Ağız bakımının doğru ve düzenli olarak yapılması büyük ölçüde diş eti hastalıklarını önleyen en önemli etkenlerden biridir.  Yalnızca dişlerin temizliği değil diş aralarının temizliği de çok önemlidir.

Dişlerin Doğru Temizlenmesi Ve Ağız İçi Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Düzenli ve doğru olarak yapılan ağız içi temizliğin aynı zamanda plak ve diş taşının oluşumunu önler.  Diş eti enfeksiyonunun ve hastalıklarının en önemli kısmı diş yüzeyinin temizliğidir.   Hastalığın ilerlemesi durumunda periodontist diş etine küretaj denilen bir operasyon yapar. Bu operasyon diş etinin açılıp enfeksiyonu temizlenmesi biçiminde yapılır.  İlerlemiş diş eti hastalığı tedavisinde başka bir tedavi alternatifi bulunmaz.  Buna kök yüzeyi düzleştirilmesi denir.  Kök yüzeyinde oluşan pürüzlü girintili çıkıntılı olan doku tamamen ortadan kaldırılır ve diş etinin diş köküne tutulması sağlanır.

Dişeti Hastalıklarında İlaç Tedavisi

Dişeti hastalıklarının tedavisinde enfeksiyonunun durumuna bağlı olarak antibiyotik tedavisi yapılır.  Bazı hastalarda hastalığın başlangıç aşamasında antibiyotik tedavisi dişeti hastalıklarında başarılı olsa da genellikle cerrahi müdahale ile diş eti hastalığı tedavi edilir.  Ancak başlangıçta var olan enfeksiyonun belli ölçüde tedavi edilmesi sağlanır.  Antibiyotik tedavisinin yanı sıra antibakteriyel gargara kullanarak diş eti ve ağız içi hijyeninin sağlanır.  Verilen reçete edilen ilaçlar doktorun önerisine uygun bir biçimde düzenli olarak kullanılmalıdır.

İlerlemiş Diş Eti Hastalığı Tedavisi

Diş eti hastalıklarının ileri aşamasında tedavi daha farklı yapılmaktadır. İlerlemiş dişeti hastalıklarında yoğun olarak kemik ve diş eti doku kayıpları görülür.  Bunun tedavisi cerrahi operasyonla mümkündür.  Hasta tedavi aşamasında doğru ve iyi bir ağız içi bakımı yapamaz ise bu aşamadan sonra periodontol tedavi hasta açısından yeterli olmaz ve zorunlu olarak cerrahi operasyona başvurulur.  Cerrahi operasyonlar diş eti tedavisinde farklı biçimde yapılır.

Flap Operasyonu

Dişeti hastalığının tedavi edilemediği durumda flap operasyonu denilen bir operasyon yapılır. Operasyonunda diş eti açılır diş köküne kadar ulaşılır.  O bölgede oluşan taşlar tamamen alınır.  Kökün yüzeyinde düzleştirme işlemi yapılır ve o bölgedeki dokular temizlenir.  Ardından diş etleri dikilir ve operasyon tamamlanır.

Kemik Ve Diş Eti Greftleri

Diş eti hastalıklarının ileri aşamasında kemiklerde ciddi anlamda doku kaybı oluşur.  Doku kaybının oluşması durumunda ise kayıp yaşayan dişeti dokusunun yeniden onarılması sağlanır.  Bunun için hastanın kendi dokusundan kemik dokuları alınarak o bölgeye sentetik kemik yapılır ve çene kemiği oluşturulur.

Buradan ayrılırken mutlulukla
gülümsediğinizi görmek

Hasta Yorumları
Bizi hastalarımızın yorumlarıyla daha yakından tanıyın ve detaylı bilgiler için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Kuzey Ağız ve Diş Polikliniği Randevu Al

Şimdi Ara

+90 (362) 234 10 49
Tarafımıza soru talebinizi oluşturup size geri dönüş yapmamızı bekleyiniz. İlginiz için teşekkürler.
İletişim

Randevu Al

Tarafımıza soru talebinizi oluşturup size geri dönüş yapmamızı bekleyiniz. İlginiz için teşekkürler.